Oeverzwaluwwand

ZwaluwwandAl jaar en dag beheert onze vereniging een Oeverzwaluwwand aan de Westpolderplas.

Die wand bestaat uit een zandrug met aan één kant betonnen elementen met gaten. In het voorjaar graven de oeverzwaluwen daarin gangen (ca. 1 meter diep) waarin ze aan het eind een nestje bouwen.
Als er veel nesten bezet zijn is het een schitterend gezicht om de zwaluwen af- en aan te zien vliegen en om ze, zonder te aarzelen, de nestgangen in te zien duiken.

Wij helpen de zwaluwen daarbij door in het najaar de verlaten nestgangen uit te boren en daarmee het achtergebleven nestmateriaal, met bijbehorend ongedierte en ziektekiemen, eruit te verwijderen.
In het voorjaar, na de vorstperiode, stoppen we de gangen weer dicht met vers zand. Want de oeverzwaluwen zijn een beetje eigenwijs, ze willen zélf hun gangen uitgraven!

De laatste paar jaar was de wand helaas niet zo heel goed bezet. Er was verkeerd zand geleverd (te hard), waardoor de zwaluwen maar moeilijk hun gangen konden graven.
Dat probleem is gelukkig opgelost en dit jaar hebben de zwaluwen naar hartenlust kunnen graven, nestjes bouwen en jonkies grootbrengen. Want dáár gaat het uiteindelijk om!

Afgelopen weekeinde hebben we de gangen uitgeboord en geteld.
Het laatste broedseizoen hebben niet minder dan 147 oeverzwaluwparen hun nestjes in “onze” oeverzwaluwwand gebouwd!
Een mooi resultaat!