Banner-top

 

Excursie Jeugdwerkgroep naar Buisse Heide

Zaterdag 12 september 2020

Op deze zonnige zaterdagochtend gingen we met 5 kinderen, ouders en oma’s naar de Buisse Hei tussen Schijf en Achtmaal. Helaas waren drie kinderen afgemeld wegens verkoudheidsklachten.

Op dit landgoed heeft in de vorige eeuw de dichteres Henriëtte Roland-Holst gewoond, met haar man Adriaan, die beeldend kunstenaar was. Het echtpaar ontving veel beroemde gasten, kunstenaars en politici. We zijn gestart bij de parkeerplaats en begonnen aan de rode route. Langs deze route is een aantal borden geplaatst met gedichten van Henriëtte en bezoekers die een gedicht hebben ingestuurd.

Onderweg stonden we stil bij een aantal eiken met duidelijke littekens van blikseminslagen. In sommige littekens was een spechtenhol uitgehakt. Ook bekeken we een aantal naaldbomen. Als er twee naalden op een voet staan, is het een den. Den-duo. Bij de spar staan de naalden alleen: spar- solo en bij de lariks staan de naalden in een trosje: Lariks-legio.

We verzamelden elk 5 dennenappels en om beurten gooiden we een dennenappel tegen een boomstam vanaf een afstand. De jongste kinderen gooiden niet meteen raak, maar gaandeweg ging het beter en hadden ze toch minstens twee keer de stam geraakt. Oefening baart kunst.

Excursie naar de Buisse Heide   01Bij omgevallen bomen keken we onder de schors en schrokken van het grote aantal pissebedden dat onder de schors zat. Het dode hout wordt door allerlei diertjes, schimmels en bacteriën verteerd en omgezet in voedingsstoffen voor de nieuwe bomen. Heel veel naaldbomen worden verwijderd en vervangen door inheemse bomen, die van nature op de zandgrond horen: eiken, berken, lijsterbessen, vuilboom.. De naaldbomen zijn aangeplant om het stuivende zand vast te leggen en ook voor de houtproductie, voor stuthout in de mijnen. De bomen werden geplant op verhoogde bedden. Deze zijn van elkaar gescheiden door geulen. Zulke verhoogde bedden heten rabatten en voorkwamen dat de jonge bomen niet te nat stonden. Tegenwoordig is de grond veel te droog en zouden rabatten niet meer nodig zijn.

Excursie naar de Buisse Heide   02We kwamen ook heel wat paddenstoelen tegen. Met een spiegeltje bekeken we of het om een plaatjeszwam ging of een gaatjeszwam. We zagen twee jonge exemplaren van waarschijnlijk eekhoorntjesbrood. Ook zagen we stuifzwammen; aardappelbovisten. Als hij rijp is en je duwt er zachtjes met je schoen op, dan stuiven de sporen naar buiten.

In een beukenlaan maten we de omtrek van een beuk. Als je de omtrek deelt door 2½ dan weet je ongeveer de leeftijd van de boom. De beuken in de laan zijn ongeveer 80 jaar oud. In ons klimaat neemt de omtrek van de stam elk jaar met 2½ cm toe.

Op de hei probeerden we zelf een gedicht te maken, een elfje. Een elfje begint met één woord. De tweede regel bevat twee woorden. De derde regel drie woorden en de vierde regel, vier. De laatste regel bevat weer één woord. Een voorbeeld:

Heide
Paarse heide
Mooie paarse heide
Ik hou van heide.
Prachtig.

Hou je niet in en stuur je elfje naar ons toe : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
en het hoeft niet te rijmen.

In een drooggevallen ven zagen we moerashertshooi, een zeldzame plant van natte heide.
Tussen de hei speurden we naar hagedissen, die vaak schuilen in de grote graspollen van het pijpenstrootje. Bij het voorwandelen zag ik ze wel. Helaas nu niet. Ook kun je, met name in het voorjaar, op een zonnige ochtend gladde slangen zien zonnen. Gladde slangen zijn niet giftig en doen niets. Wel zagen en hoorden we twee buizerds boven de hei cirkelen.

Excursie naar de Buisse Heide   03

 

We weken even van de route af om een laaggelegen heideveld te bekijken. Hier zie je naast struikheide ook dopheide. En hoer groeit ook het vleesetende plantje  de kleine zonnedauw.
Deze plant heeft blaadjes met daaraan kleine druppeltjes, die op dauw lijken, maar lijm bevatten. De insecten denken dat ze hun dorst kunnen lessen worden gefopt. Het blad krult zich om het beestje en verteert het zo.

Excursie naar de Buisse Heide   05

 

We kwamen weer in een beukenlaan en langs een bloemrijk grasland. Hier groeit veel blauwe knoop. Deze mooie plant kwam vroeger veel voor in vochtige weilanden, maar is nu zeldzaam. In het veld sprongen ook veel sprinkhanen. De veldsprinkhaan met mooie rode vlekken en sabelsprinkhanen. Verder dikke kruisspinnen en ook een wespspin of tijgerspin. De tijgerspin hoort eigenlijk in Zuid-Europa thuis. Door het warmer wordende klimaat voelt hij zich hier steeds meer thuis. We vingen wat diertjes en konden ze goed bekijken. Daarna lieten we ze weer los.

We kwamen weer in de buurt van de parkeerplaats. Naast het pad lagen veel veren. Hier heeft een roofvogel, een sperwer of een havik een duif gevangen en geplukt. We zagen ook nog een mooie buikzwam, een parelstuifzwam en kabouters, elfjes en Roodkapje bij een aantal dikke beukenbomen.

We hebben maar de helft van de route gelopen omdat we zoveel tegenkwamen. Volgende keer lopen we de andere helft. Hopelijk staat er dan weer water in de nu verdroogde vennen.

Ron Roelen en Jan Nuijten