Banner-top

 

Wandeling Biodiversiteit

Biodiversiteit lijkt op het moment wel een modewoord (je ontkomt er bijna niet aan), maar wat is het eigenlijk?

Heel simpel gezegd: bio = leven; diversiteit = verscheidenheid. Dus biodiversiteit is de verscheidenheid aan levensvormen.

Op zaterdag 13 mei nam Corrie van Haperen ons mee op een wandeling door het Liesbos, op zoek naar allerlei verschillende levensvormen. Hoewel “op zoek” niet helemaal waar is, als je goed kijkt struikel je (soms letterlijk) over de verschillende levensvormen in het Liesbos.
Van majestueuze eiken, beuken, kastanjes en dergelijke, tot kleine beestjes op en in de grond, achter boomschors enzovoorts. En alles daartussenin. Het leven is letterlijk overal!
Zelfs dode bomen blijken vol te zitten met schimmels en allerlei beestjes. Dood hout leeft!

En als je dan met een goede gids mee bent (en dat waren we zeker!), dan valt er over al die grote en kleine levensvormen wel wat te vertellen! Verbazingwekkend veel!

Ik wil hier niet alle soorten op gaan noemen die we onderweg gezien hebben, maar één uitzondering wil ik toch wel maken voor de Waterviolier. Deze waterplant vind je in sloten en plassen waar kwelwater omhoogkomt en dat is er volop in het Liesbos.
Als Waterviolier niet in bloei staat, is het een onopvallend plantje dat in het water drijft. Je loopt er zo aan voorbij.
Maar als het in bloei staat steken de bloemen boven het wateroppervlak uit en is het een schitterend gezicht!

Waterviolier