Banner-top

 

Plantjesdag Arboretum Oudenbosch

PlantjesdagOp zondag 7 mei was het weer tijd voor de jaarlijkse Plantjesdag in het Arboretum.

Meer dan 600 bezoekers telde het arboretum en honderden passeerden onze IVN-infostand. Waar we vorige jaren water en insecten als thema kozen, waren nu de bodemdieren aan de beurt. Een mooi aanknopingspunt om mensen informatie te geven over bodem, natuur en IVN. Paul en Irmgard en ik waren aanwezig. Ook Monique, die ik vorig jaar op deze plantjesmarkt ontmoette, was vrijwilliger die dag.

We hadden verschillende vitrinebakken meegenomen met bosgrond, maisgrond en tuingrond. Bezoekers konden het verschil in grondsoorten en structuren zien en vooral het verschil in leven in de ene of de andere bak. De grond van het veld waar elk jaar mais wordt verbouwd is zo goed als dood. En dat terwijl een theelepel gezonde grond meer levende organismen bevat dan dat er mensen op aarde zijn. Dezelfde theelepel bevat ook meer dan 6 miljard bacteriën. Bezoekers verwonderden zich hierover. Aan de hand van een quiz konden zij hun kennis testen en leren dat er in de bodem niets verloren gaat. Insecten eten de nematoden, die op hun beurt de ameubes eten. Ameubes eten bacteriën en schimmels zijn weer de voeding voor de bacteriën. Schimmels zijn bijzonder en onmisbaar voor de natuur. Ze communiceren op allerlei niveaus met de organismen om hen heen. Daarom is het zo belangrijk de bodem met rust te laten zodat de processen in de bodem kunnen doorgaan, zonder dat ze worden verstoord. In de eerste 10 à 15 cm zit namelijk het meeste bodemleven, wat nu door het ploegen met zware machines veel te lijden heeft.

Wie de film “Onder het Maaiveld” nog niet gezien heeft in de bioscoop; beslist doen! In de film wordt uitgelegd dat het begrijpen en onderzoeken van de bodem nog een onontgonnen gebied is, maar steeds meer de sleutel blijkt voor goed landbouwbeleid. Door wat we nu leren over de bodem vindt er een verschuiving plaats. De vraag is niet meer wat gewassen en planten nodig hebben maar wat heeft de bodem nodig om gezond te worden en te blijven?

Volgend jaar zijn we er weer bij!

Mariëtte Zeedijk
Voorzitter.