Banner-top

 

Nieuwsbrief

Actuele artikelen uit de Nieuwsbrief van IVN Dintel- en Marklanden.

 

Plantjesdag Arboretum Oudenbosch

PlantjesdagOp zondag 7 mei was het weer tijd voor de jaarlijkse Plantjesdag in het Arboretum.

Meer dan 600 bezoekers telde het arboretum en honderden passeerden onze IVN-infostand. Waar we vorige jaren water en insecten als thema kozen, waren nu de bodemdieren aan de beurt. Een mooi aanknopingspunt om mensen informatie te geven over bodem, natuur en IVN. Paul en Irmgard en ik waren aanwezig. Ook Monique, die ik vorig jaar op deze plantjesmarkt ontmoette, was vrijwilliger die dag.

We hadden verschillende vitrinebakken meegenomen met bosgrond, maisgrond en tuingrond. Bezoekers konden het verschil in grondsoorten en structuren zien en vooral het verschil in leven in de ene of de andere bak. De grond van het veld waar elk jaar mais wordt verbouwd is zo goed als dood. En dat terwijl een theelepel gezonde grond meer levende organismen bevat dan dat er mensen op aarde zijn. Dezelfde theelepel bevat ook meer dan 6 miljard bacteriën. Bezoekers verwonderden zich hierover. Aan de hand van een quiz konden zij hun kennis testen en leren dat er in de bodem niets verloren gaat. Insecten eten de nematoden, die op hun beurt de ameubes eten. Ameubes eten bacteriën en schimmels zijn weer de voeding voor de bacteriën. Schimmels zijn bijzonder en onmisbaar voor de natuur. Ze communiceren op allerlei niveaus met de organismen om hen heen. Daarom is het zo belangrijk de bodem met rust te laten zodat de processen in de bodem kunnen doorgaan, zonder dat ze worden verstoord. In de eerste 10 à 15 cm zit namelijk het meeste bodemleven, wat nu door het ploegen met zware machines veel te lijden heeft.

Wie de film “Onder het Maaiveld” nog niet gezien heeft in de bioscoop; beslist doen! In de film wordt uitgelegd dat het begrijpen en onderzoeken van de bodem nog een onontgonnen gebied is, maar steeds meer de sleutel blijkt voor goed landbouwbeleid. Door wat we nu leren over de bodem vindt er een verschuiving plaats. De vraag is niet meer wat gewassen en planten nodig hebben maar wat heeft de bodem nodig om gezond te worden en te blijven?

Volgend jaar zijn we er weer bij!

Mariëtte Zeedijk
Voorzitter.

Doe-middag vogels

JWG Vogels 5Frank Linssen van de vogelwerkgroep, vogelaar Jeanne Oomen, die voor de lagereschoolkinderen onze “snavelprojecten” verzorgt, en ondergetekende verwelkomden op 13 mei maar liefst 18 kinderen in het clubhuis voor een doe-middag over vogels.

De kinderen - in de leeftijd van 4 tot 10 jaar- hadden er zin in en vroegen ons het hemd van het lijf. Sommigen wisten zelfs dat een slechtvalk sneller vliegt dan Max Verstappen kan rijden; 300 kilometer per uur.

We maakten zelf een merelnest en de kinderen gebruikten hiervoor alle materialen die een merel ook gebruikt, van modder en wol tot veertjes en strootjes. We stelden vast dat het helemaal niet zo makkelijk is om zo’n nestje maken! En dan te bedenken dat vogels alleen pootjes en een snavel hebben en geen 2 handen!

Na een bezoekje aan het museum waren we klaar voor de praktijk. Gewapend met verrekijkers en de telescoop van Frank, liepen we naar de Westpolderplas. We bezochten de oeverzwaluwenwal, waar de zwaluwen druk waren met het voeren van de kleintjes. En voor wie heel goed oplette, was er zelfs een ijsvogel te zien. Of het een leuke middag was? De kinderen waren unaniem; jazeker!

Mariëtte Zeedijk
voorzitter

Wandeling Biodiversiteit

Biodiversiteit lijkt op het moment wel een modewoord (je ontkomt er bijna niet aan), maar wat is het eigenlijk?

Heel simpel gezegd: bio = leven; diversiteit = verscheidenheid. Dus biodiversiteit is de verscheidenheid aan levensvormen.

Op zaterdag 13 mei nam Corrie van Haperen ons mee op een wandeling door het Liesbos, op zoek naar allerlei verschillende levensvormen. Hoewel “op zoek” niet helemaal waar is, als je goed kijkt struikel je (soms letterlijk) over de verschillende levensvormen in het Liesbos.
Van majestueuze eiken, beuken, kastanjes en dergelijke, tot kleine beestjes op en in de grond, achter boomschors enzovoorts. En alles daartussenin. Het leven is letterlijk overal!
Zelfs dode bomen blijken vol te zitten met schimmels en allerlei beestjes. Dood hout leeft!

En als je dan met een goede gids mee bent (en dat waren we zeker!), dan valt er over al die grote en kleine levensvormen wel wat te vertellen! Verbazingwekkend veel!

Ik wil hier niet alle soorten op gaan noemen die we onderweg gezien hebben, maar één uitzondering wil ik toch wel maken voor de Waterviolier. Deze waterplant vind je in sloten en plassen waar kwelwater omhoogkomt en dat is er volop in het Liesbos.
Als Waterviolier niet in bloei staat, is het een onopvallend plantje dat in het water drijft. Je loopt er zo aan voorbij.
Maar als het in bloei staat steken de bloemen boven het wateroppervlak uit en is het een schitterend gezicht!

Waterviolier